Laden...
lock_open Inloggenkey_go Registreren

De geschiedenis van Banketbakkerij van de Vrande

Het verhaal van familie van de Vrande.


In het najaar van 1960, aan het Middellandplein 18. Toen namen wij banketbakkerij Dijkman over. Ooit een van de beste zaken van Rotterdam, die ook diners aan huis verzorgde en met de Kerst in zijn kolenoven ook nog kalkoenen braadde voor zijn klanten. Maar van die klassezaak was niets meer over. We hadden dagontvangsten van 40 guldens en wanneer je dan de drukte van grote zaken gewend bent en je vrouw stage heeft gelopen bij Scheffers in de Lijnbaan, is dat wel even schrikken.Die kolenoven hebben wij overigens alleen maar gebruikt om het oude tapijt te verbranden; wij gingen aan de slag met een elektrische oven. Toen wij later gingen verbouwen bleek het slopen van zo’n oven een fikse klus.De machines werden nog aangedreven door drijfriemen. Ook die stellages moesten weg. Maar eerst moesten wij omzet zien te krijgen. Wij hebben toen het warenhuis "Galeries Modernes" op de Hoogstraat als klant kunnen krijgen, wat aanvankelijk minimaal de helft van onze totale omzet opleverde. Gebak van de vorige dag brachten wij voor de halve prijs naar het politiebureau in de Oostervantstraat.


Onze openingsreclame van een pondsboterkoek voor 75 cent, bleek wat vertrouwen te hebben gewekt over de kwaliteit van onze producten. Wij stonden en staan nog steeds op het standpunt: Lekkere producten, echt lekkere producten voor een redelijke prijs. Geleidelijk ging de omzet omhoog en met hard werken maakten wij er een goed bedrijf van. In de zeventiger jaren veranderde de bevolking in het Middellandkwartier en moesten wij ons beraden op de toekomst. Die vonden wij op de Binnenhof. Daar begonnen wij in 1976 helemaal opnieuw. Wij richtten (gelukkig achteraf) een royale winkel in en op de rest van de beschikbare ruimte bouwden wij met veel passen en meten onze banketbakkerij. Jacques Vreeburg was onze chef. Hij heeft een belangrijk aandeel gehad in het succes van onze nieuwe vestiging. De zaken gingen goed en in 1979 verkochten wij het Middellandplein en hoefden wij onze zorg en aandacht maar aan eenbedrijf te wijden.Veel plezier en steun al die jaren hebben wij ook gehad van een landelijke banketbakkersclub, die in1966 is opgericht en waarvan uitsluitend zeer goede bedrijven lid kunnen worden (Nu Heerlijk en Heerlijk) Collega's komen op bezoek, keuren producten op smaak en uiterlijk en........o, wee,als ze ontevreden zijn!